Etykiety

Ciuchy (1) Fotki (4) Gwiazdy (4) inne (6) Ja (8) moda (4) Podróże (4) Przepisy (3) reklama (2) zwierzaki (1)

sobota, 28 sierpnia 2010

Panacotta

4 porcje:

250 ml śmietanki kremówki
250 ml pełnego mleka
100 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
1 łyżka słodkiego białego wina (opcjonalnie)
1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)


Żelatynę zalewam zimną wodą, moczę 10 minut. Podgrzewam mleko, odstawiam z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. W drugim naczyniu mocno podgrzewam śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię a śmietankę wlewam do mleka z żelatyną. Dodaję rum, wino i przelewam do 4 foremek. Odstawiam do ostygnięcia, następnie wkładam do lodówki na conajmniej 4 godziny.


Przed podaniem foremnki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym. Na zdjęciach - z syropem klonowym.

A to link do strony z tym przepisem:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cotta.html
 Jest też dużo innych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz